0 Läs mer >>
Ikväll gjorde vi fylld kycklingfilé med klyftpotatis & majskolv (majskolv är en favorit hos oss som ni nog kommer märka). 

Första stekte jag kycklingfilén så den fick fin färg. Skar att hål i långsidan som fylldes med spenat och Philadelphia grillad paprika (som jag hade blandat ihop innan). Sen la jag dem i en ugnssäker form och in i ugnen tills potatisen var klar. Vi satte in potatisen och kycklingen ungefär samtidigt. 

Gott blev det :) 



Fylld kycklingfilé

0 Läs mer >>
Ikväll äter vi lax. Hittade ett recept på Pinterest och utgick från det men höftade lite på mängden.

1 kg lax
5 vitlöksklyftor 
Timjan
Honung
Olivolja
Vitvinsväger
Salt & peppar

Lägg laxen i folie i en form. Lägg vitlöksklyftorna över, delade. Lägg på timjan. Ringla över honung, olivolja, vitvinsvinäger samt salt & peppar. Vik över foliet och sen in i ugnen på 200 grader tills laxen är klar. 



Lax med vitlök, timja...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
115 gram smör
175 gram vetemjöl
55 gram rörsocker strö
 
fyllning & glasyr
175 gram smör
115 gram rörsocker strö
3 msk ljus sirap
400 gr kondenserad mjölk på burk
200 gr mörk choklad
 
Så här gör du:
Smöra en fyrkantig låg kakform 23 x 23 cm och klä botten med bakplåtspapper. Kör smör, mjöl och socker i en matberedare tills det börjar hänga ihop (jag gjorde det för hand, gick lika bra). Tryck ut degen i formen och jämna till ytan. Grädda i 180 grader i 20-25 minuter eller tills färgen är gyllengul.
 
Gör kolan medan mördegen är i ugnen. Hetta försiktigt upp smör, socker, sirap och kondenserad mjölk i en tjockbottnad kastrull tills sockret har smält. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låta sjuda under omrörning i 6-8 minuter tills kolasmeten är tjock. Häll den över mördegen och låt den stå i kylskåpet i 2 timmar. 
 
Efter 2 timmar, smält chokladen, låt svalnad lite och bred den sedan över kakan. Låt stå i kylskåpet i 2 timmar tills chokladen har stelnat. Skär i bitar och servera.
 
Betyg? 5 av 5 från Adam, en kaka helt i hans smak. En väldigt god kaka med en bra blandning av smaker. Ska nog gärna serveras när den fortfarande är ganska kall så kolan inte "smälter". 

Mördegskakor med kola...

0 Läs mer >>
Detta är inte de vaniljhjärtanen som innehåller vaniljkräm och då jag glömde köpa en hjärtform (typ pepparkaksform) så har jag skurit ut dem för hand så alla fick sitt eget speciella utseende :)
 
Ingredienser:
225 gram vetemjöl,
150 gram smör
125 gram strösocker
1 tsk vaniljessens (jag köpte bourboun vaniljextrakt)
 
Så här gör du:
Sikta ner mjölet i en stor skål. Tillsätt smöret och arbeta in det med fingertoppar tills blandningen fått en smulig konsistent. Rör ner strösocker och vaniljessens och arbeta ihop till en fast deg.
 
Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord till en tjocklek av 2,5 cm. Ta ut 12 hjärtan med ett kakmått (eller gör som jag och skär ut med hjälp av kniv, men då blir det en del spillbitar så degen får kavlas ut mer än en gång, typ som när en gör pepparkakor). Lägg hjärtanen på en lätt smörad bakplåt.
 
Grädda i 180 grader, 15-20 minuuter eller tills de blivit gyllenbruna. Låt dem kallna på bakgaller. Pudra dem med strösocker (alt florsocker vilket jag tänkte ta men vi hade inget hemma så fick ändå bli vanligt socker) strax före servering.
 
Betyg? 3 av 5. En vanlig småkaka, fördelen med dessa är ju att de nästa alltid är uppskattade av de flesta. Kunde kanske haft i ytterligare en tsk av essensen för ytterligare vaniljsmak. 
 

Vaniljhjärtan

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
55 gram smör
115 gram mörk choklad
175 gram mörkt farinsocker
2 ägg
2 msk starkt kaffe, avsvalnat
85 gram vetemjöl
1 krm salt
55 gram hackade valnötskärnor
 
Glasyr:
115 gram mörk choklad
1,5 dl creme fraiche
 
Gör så här.
Smält smör och choklad i en liten värmetålig skål över vattenbad. Rör till en slät blandning. Ta bort skålen från värmen och låt svalna. 
 
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vänd ner chokladblandningen och kaffe, rör om noga. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Vänd ner valnötterna. Smöra en fyrkantig bakform, ca 20 x 20 cm och klä botten med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i 180 grader i varm ugn ca 20-.25 minuter tills den stelnat. Låt kakan svalna i formen. 
 
Smält chokladen till glasyren och rör ner creme fraiche till en slät kräm. Bred den över kakan. Ställt kallt tills glasyren stelnat och skär sedan i rutor.
 
Betyg? 3,5 av 5. Den blev mjuk och fluffig och galsyren är inte för söt. Adam hade dock föredragit kakan utan nötter. 

Mockarutor med syrlig...

2 Läs mer >>
Idag har jag bakat tre småkakor, som nu alla ligger i frysen och väntar på besök :)

från vänster: Mockarutor med syrlig chokladglasyr, Vaniljhjärtan, Mördegskakor med kola och choklad. Recepten är ifrån en bok jag fick av mamma o pappa i julklapp som heter "Muffins & Kakor". Recepten kommer i separata inlägg så är det lättare att hitta sen. 
 
 
 
 

Baka baka tre små kak...

0 Läs mer >>
Tisdagslyx är sushi, speciellt när vi precis fått in lön på konto ;) 


Min favorit är tataki från Takenaka här i Halmstad. 


Tisdagslyx

1 Läs mer >>
Idag blev det pannkakor till lunch. Enligt mammas recept.

3 ägg
6 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 msk smör

Knäck äggen och vispa med hälften av mjölken. Blanda i vetemjöl så smeten blir klumpfri. Häll i resten av mjölken, salt och smör. Stek i stekpanna med lite smör. Färdigt! 




Pannkakslunch

0 Läs mer >>
Idag har jag, min syster och hennes två flickor varit på utflykt i Hembygdsparken i Ängelholm. Ligger ca 40 minuter med bil från Halmstad så lagom långt att köra med två barn. Här finns en stor lekplats, pytteskogen och så en del djur att titta på, åsnor, hästar, grisar, dovhjort, olika fåglar och en hel del kaniner. Toppen bra utflykt för barn. Speciellt My verkar gilla det och så är det skönt att komma iväg lite och inte bara sitta hemma.


Sara & My


Åsnan Julia


Tuva, som till största delen sov sig igenom besöket ;)







Utflykt

0 Läs mer >>
Så här blev maten ikväll, riktigt goda och bra smak i marinaden. En och en halv timme i ugnen gör ju sitt med köttet så det blir mört och gott!



Tjocka revben

0 Läs mer >>
Idag testar vi en ny marinad. Jag gillar att göra egen just för att du själv får bestämma vad det är i den men ibland är det kul att testa något annat också. Detta är en Amerikansk marinad med vitlök, soja och red pepper. Vi har marinerat tjocka revben som nu ska få stå i ugnen i ca 1,5 timme på 175 grader .



Test

1 Läs mer >>
Ikväll lagade Adam tacogratäng. En bra variant på vanlig tacos :) smidigt med med allt i en form och så in i ugnen. 



Trevlig lördagskväll! 

Tacogratäng