0 Läs mer >>
Idag stod det Karibisk kycklingryta på menyn. Den blev väldigt god, kunde väl dock varit lite "såsigare" och påminner lite om flygande Jakob men med ett par andra ingredienser. God som sagt och tog inte så lång tid att laga heller. Vi hällde dock i jordnötterna tillsammans med övriga ingredienser och så tog vi chilipulver istället för en färsk chili, då vi så lät glömmer bort att använda den chili som blir över och sen bara slänga, vilket känns onödigt.


Delar av ingredienserna


Den färdiga rätten!


Testar att lägga ut receptet så här om ni inte ser kan jag väl skriva ut det men tänkte spara lite tid haha receptet är ifrån Hälsokokboken.







Karibisk kycklinggryt...

1 Läs mer >>
Ikväll lagade Adam rätt nummer två i vår lilla utmaning att använda recept från kokböcker. Det blev en köttfärspaj ifrån Rutiga Kokboken. 


Blev en riktig god paj. Adam vek pajdegen några gånger innan han kavlade ut den vilket gjorde att jag tyckte den blev lite extra frasig. Mycket gott! 

Köttfärspaj

1 Läs mer >>
Ikväll gjorde vi potatisgratäng med helstekt fläskfilé. Receptet på potatisgratängen kom från boken "Hälsokokboken" som jag tror jag fått i present av Åsa vid något tillfälle (om jag inte minns fel). Fläskfilén gjorde jag en egen marinad på, lät sen stå i några timmar. Brynte den i stekpanna och sen in i ugnen ca 30 min, då låg den i folie. 

Marinad:
Olivolja
Balsamvinäger
Honung
Vitlökspeppar


Till potatisgratängen behövdes: 
14 potatisar
En halv purjolök (den gröna delen)
3 vitlöksklyftor
3 dl mjölk
Salt, peppar
2 dl ost

Skala och skiva potatisen. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp mjölk i en kastrull. Häll i potatis, purjolök och vitlök. Låt koka upp och koka ihop i 5 min. Smaka av med salt och peppar. Häll i en smörad ugnsform och strö över osten. Grädde i mitten av ugnen på 225 grader i ca 50 minuter. Efter ca 15/20 min fick jag lägga folie över så den inte skulle bli bränd. 

Tycker potatisgratängen blev god, lagom krämig trots att där inte var någon grädde och purjolöken gav lite extra smak. 



Potatisgratäng med he...

0 Läs mer >>
Jag och Adam bestämde igår att inför de kommande fyra dagarnas middagar skulle vi enbart hämta recept från de kokböcker vi har hemma. Vi har nämligen en hel del sådana som vi nästan aldrig tittar i. Detta är de recept vi hittade 

- Potatisgratäng (görs på ett sätt jag inte brukar göra potatisgratäng på) med helstekt fläskfilé 
- karibisk kycklinggryta med banan
- köttfärspaj
- viltfärslimpa 

Det är inga komplicerade recept vilket är skönt nu när vi har en liten tjej här hemma och Adam börjat jobba igen. Då får maten (speciellt på vardagarna) gärna gå snabbt och enkelt!

En liten utmaning

0 Läs mer >>
Idag skulle jag för första gången vara hemma själv med Wilna under kvällen då Adam börjat jobba igen. Så jag ville ha en maträtt son gick relativt enkelt att fixa. Det blev kyckling med grönsaker, jag hade i följande: 

1 broccoli bukett
1 palsternacka
1 sötpotatis
1 rödlök
1 paprika
4 kycklingfiléer 
Ca 3 dl crème fraiche smaksatt med dijonsenap & tomatpuré. Hade en sås med dijonsenap sedan vi gjorde biffrydberg så tog den, blandade i lite mer crème fraiche och så ca 1 msk tomatpuré. 

Skalade och hackade grönsakerna och la dem i en ugnssäker form. Stekte kycklingfiléerna i stekpanna så de fick fin färg och la sedan över grönsakerna. Hällde såsen över och smetade ut den lite. 


In i ugnen ca 40 min (efter 25 la jag över folie för att inte kycklingen skulle bli bränd) på 225 grader. 










Att hitta på en ny ma...

6 Läs mer >>
Idag var vi på 2 veckors kontroll på BVC och Wilna är nu 52,7 cm och väger 3415 gram. 


Så här söt är hon i sin nya mössa! 


Två veckors kontroll

0 Läs mer >>
Skulle egentligen varit en paj med skinka, purjolök och ost men vi missade att köpa purjolöken så fick helt enkelt bli bara skinka och ost för vår del men skriver receptet med purjolök.

Receptet är ursprungligen från en barndomskompis mamma. 

Pajdeg:
100 gr smör
2 dl vetemjöl
1 msk vatten

Mixa ihop smör och mjöl till en grynig massa och häll på vattnet. Arbeta ihop till en deg. Låt stå i kylskåpet ca 30 min. Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel. Förgrädda i ugnen, 225 grader i ca 10 minuter. 

Fyllning: 
400 gr skinka 
1 purjolök
200 gr ost
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
Salt, peppar

Skölj och skiva purjolöken, stek mjuk i lite smör. Blanda ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en skål. Skiva skinka och riv osten, häll i skålen. Lägg i purjolöken. Häll i pajformen och grädde i ugnen ca 30 min på 200 grader, eller tills fyllningen stelnat och den fått fin färg.


När vi redan tagit en bit. Till efterrätt gjorde vi fruktsallad då det ändå var fredag och vi har besök av Åsa :) 



Skink & ostpaj

2 Läs mer >>
Idag fick jag, äntligen efter tre veckor, hem de tygerna som jag beställt. Nu får vi se vad de blir av detta. Ett par saker vet jag redan, ett örngott till Wilnas kudde och så en mössa till henne. 


Köpte även svart mudd så ska försöka mig på att sy ett par byxor till Wilna.



Lite nytt

1 Läs mer >>
Idag lagade faktiskt jag maten, känns som Adam gjort de mesta de senaste dagarna. Fiskgratäng stod på menyn och just detta recept har vi väl hittat på någon gång för ett tag sedan och numera brukar vi göra den så här.

4 laxbitar
Potatis till potatismos
1 stor burk skagenröra
1,5 dl crème fraiche
Räkor
Salt & peppar

Skala och koka potatis för att göra mos. 

Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Salta & peppra. Lägg potatismos runt om. Blanda skagenröra, crème fraiche och räkor. Häll över laxen.

In i ugnen 20-25 min tills laxen är klar och den fått fin färg.


Innan ugnen


Efter ugnen

Fiskgratäng

0 Läs mer >>
Idag gjorde vi (eller Adam gjorde) en pastasås med kyckling, passerade tomater, svamp, crème fraiche lite vitlök och säkert något annat också. Eftersom jag inte var med i köket är jag inte helt hundra på vad han hade i men gott blev det iallafall. 



Pastasås med kyckling

1 Läs mer >>
Idag har Wilna badat gör första gången här hemma :)



Premiärbadat

0 Läs mer >>
Igår gjorde Adam kotletter i lergryta åt oss men då vi hade en lite kinkig tjej här hemma, som bara somnade i mammas famn och det precis innan maten var klar så blev min middag några timmar senare och enbart fil och flingor, så det blev gårdagens middag dagens lunch istället. 

Du behöver: 
4 kotletter
6-8 potatisar
2-3 gula lökar
3 dl köttbuljong
Salt o peppar
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré

Skala och skär potatisen i skivor. Skala och skiva löken. Varva potatis och lök i lergrytan (som fått ligga i vatten en kvart). Krydda kotletterna och lägg dem över. Rör ut buljong med tomatpuré och krossad vitlök. Häll det i grytan. Lägg på locket och ställ in i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader i ca 60 minuter. 

Blev en god rätt, enkel i smakerna och inte svår att göra, men mitt tips är att ta benfria kotletter så blir det inte så pilligt när det ska ätas. 

Kotletter i lergryta